Shopify POS

Shopify POS

Heb je zowel een webwinkel als een fysiek verkooppunt? Of ambities om in de toekomst een winkel te openen waar je je klanten persoonlijk kunt verkopen? Dan is Shopify een uitkomst. Sinds vorig jaar biedt het e-commerce platform namelijk Shopify POS aan in Nederland.
In dit artikel duiken we daarom in Shopify POS. Wat houdt dit systeem precies in? Wat zijn de voordelen? Welke POS Shopify hardware moet je aanschaffen? En, niet geheel onbelangrijk, hoe zit het met de pricing van Shopify POS?

Wat is een POS systeem?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een POS systeem überhaupt? En waar zou je dat voor gebruiken? POS is een afkorting en staat voor point of sale. Oftewel: verkooppunt in het Nederlands. Een POS systeem is dan ook een kassasysteem voor fysieke verkooppunten. Dat kan een eigen stenen winkel, maar ook een tijdelijke pop-upwinkel of markt zijn waar je je producten aanbiedt.
Vergis je alleen niet: een POS systeem is veel meer dan alleen software waarmee je je klanten laat afrekenen. Met alleen de definitie kassasysteem doe je de term dus tekort. Zo houd een POS systeem ook je voorraad bij, kun je je personeel ermee beheren én je klanten achteraf benaderen via online marketing.
Dat zijn zelfs maar enkele voorbeelden van hoe een POS systeem kan helpen je omzet te verhogen. Later in dit artikel gaan we hier uitgebreid op in. Voor nu is het goed om te weten dat het een krachtig hulpmiddel is, dat je als het ware helpt je bedrijf te runnen.

Wat is Shopify POS?

Nu duidelijk is wat een POS systeem is, popt de volgende vraag waarschijnlijk al in je hoofd op. Wat houdt Shopify POS dan in? En waarom zou je hier als ondernemer voor kiezen? Shopify POS is één van de beste mobiele POS systemen ter wereld. Zeker als je vanwege de voordelen van Shopify in het algemeen voor dit e-commerce platform hebt gekozen, is dit systeem de beste keuze. Niet alleen omdat je fysieke winkel en webwinkel hierdoor naadloos met elkaar geïntegreerd zijn, maar ook omdat Shopify POS is inbegrepen bij alle Shopify-abonnementen.

De voordelen van Shopify POS

Zoals je waarschijnlijk verwacht, helpt het systeem je klanten snel en gemakkelijk af te rekenen, of je nu voor de Lite- of Pro-versie kiest. Dat komt onder andere omdat het systeem gebruikmaakt van Shopify Payments, de payment service provider van Shopify. Hierdoor zijn er verschillende betaalmethoden mogelijk en kunnen klanten de methode kiezen die bij hen past.
We zeiden al dat Shopify POS meer was dan alleen een kassaysteem. Daar blijft het dus niet bij: door de marketingintegratie en beschikbare klantdata kun je marketingcampagnes maken die echt effectief zijn en je klanten laten terugkeren. Het helpt je ook bij het opzetten van een klantenloyaliteitsprogramma.
En doordat zowel je webwinkel als fysieke verkooppunt zijn gekoppeld aan het systeem, maak je je voorraadbeheer een stuk makkelijker voor jezelf en kun je je cashflow goed in de gaten houden. Geen gehannes meer met twee verschillende systemen. Je kunt al je online en offline activiteiten in één systeem beheren; dat scheelt je tijd en geld.
Maar de integratie tussen online en offline heeft ook voordelen voor je klanten. Met Shopify POS kunnen zij bijvoorbeeld producten online kopen en ophalen in de winkel. Of juist andersom: producten in de winkel kopen en naar hun huis verzenden. Ook het retourneren wordt ze een stuk makkelijker gemaakt, omdat ze het product dat ze online hebben gekocht, ook offline kunnen retourneren. Deze naadloze integratie van on- en offline en het bijbehorende gebruiksgemak is niet zomaar een pluspunt, maar een service die klanten tegenwoordig eigenlijk verwachten.

Verschil tussen Shopify POS Lite en Pro

We benoemden net al even kort dat er een Lite- en Pro-versie bestaat van Shopify POS. Wat is precies het verschil tussen de twee? Bij Lite kun je gebruik maken van het mobiele POS systeem, je bestellingen en producten beheren en je klantprofielen inzien. De Pro-versie heeft natuurlijk al deze voordelen, maar heeft daarnaast ook:

  • – Onbeperkt aantal winkelmedewerkers
  • – Slim voorraadbeheer
  • – Omnichannel verkoopfuncties
  • – Onbeperkt aantal kassa’s
  • – Rollen en machtigingen voor medewerkers
  • – Analytics voor je winkel

Shopify POS pricing

Shopify POS Lite is helemaal gratis te gebruiken bij alle Shopify-abonnementen. Wil je gebruikmaken van alle functies die Shopify POS heeft te bieden? Dan is er Shopify POS Pro, waarbij je naast je Shopify-abonnement 89 dollar per maand en per locatie voor betaald. Deze Pro versie is wel inbegrepen als je een Shopify Plus-abonnement hebt.

Shopify POS app

Dankzij de Shopify POS app kun je elke smartphone of tablet (die op Android of iOS draait) een point of sale, oftewel verkooppunt, maken. Als je de app wil gebruiken, log je in met jouw unieke pincode. Vervolgens kun je zoeken naar klanten, bestellingen of producten (of deze scannen met de ingebouwde barcodescanner). Op het beginscherm kun je naar eigen wens tegels toevoegen, die handig zijn voor je work flow. Denk hierbij bijvoorbeeld aan acties of kortingen.

POS Shopify hardware

POS Shopify hardware die je kunt aanschaffen, zijn: een kaartlezer, een barcodescanner, -printer en -lezer, een bonprinter, een iPad-standaard en kassalades.
Tot slot is er de Star mPOP, een gecombineerde bonprinter en kassalade, die wordt geleverd met een basisstandaard bovenop de unit om je iPad op te zetten. Het is de ideale Shopify POS hardware setup, omdat het de look van je fysieke verkooppunt meteen naar een professioneel level tilt.
Nu de Shopify POS hardware sinds 2021 in Nederland verkrijgbaar is, is er geen reden meer om niet voor de gebruiksvriendelijke app en naadloze omnichannel-ervaring te gaan.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?