Headless Commerce

Wat is headless commerce?

Headless (e)commerce is heel simpel gezegd het scheiden van de twee kanten van een e-commerce website: de front-end en de back-end. Hierbij is de front-end datgene wat aan bezoekers gepresenteerd wordt (het storefront thema). De back-end infrastructuur bestaat uit de functionaliteiten die het mogelijk maken om je producten te verkopen, zoals het voorraadbeheer en de database met prijzen.
Van oorsprong gebruiken e-commerce websites één systeem dat tegelijkertijd de front-end en de back-end uitvoert. Dat kan handig zijn, omdat je dan alles op één plek beheert. Maar het is niet voor niets dat headless commerce de toekomst van e-commerce wordt genoemd. Het loskoppelen van de front-end presentatielaag van de back-end infrastructuur kent veel voordelen ten opzichte van de traditionele monolithic architecture, waar nu nog veel webshops van gebruikmaken.

Het verschil tussen traditioneel en headless commerce

Bij een monolithic architecture zijn de front-end en de back-end nauw geïntegreerd. Wil je wijzigingen aan de front-end of de back-end doorvoeren? Dan vereist dat ook wijzigingen aan de andere kant. Het betekent ook dat je met beperkingen te maken krijgt op zowel het gebied van design als van functionaliteit.
Dit hoeft geen probleem te zijn voor merken die waarde hechten aan gemak en het niet erg vinden om binnen de kaders te blijven, zelfs als dat betekent dat het lastiger wordt om zich te onderscheiden van de concurrentie. Voor wie wel een unieke omnichannel-ervaring wil bieden in een tijd waarin online aankopen steeds belangrijker worden, biedt headless commerce een oplossing.
Waar je bij monolithic architecture gebruikmaakt van één systeem voor zowel de front-end als back-end, zijn deze bij headless commerce gescheiden en communiceert de front-end met de back-end in realtime via application programming interfaces (API’s).

De voordelen van Shopify headless commerce

De voordelen van headless commerce proefde je wellicht al in de vorige alinea’s. Hieronder lichten we de voordelen nog eens uitgebreid toe, waarbij we ons vaak specifiek richten op de voordelen die Shopify headless commerce te bieden heeft.

1. Flexibiliteit

Eén van de grootste voordelen van headless commerce Shopify is de enorme flexibiliteit die het met zich meebrengt. Headless commerce maakt het onder andere mogelijk om wijzigingen aan de front-end door te voeren, zonder wijzigingen aan de back-end te hoeven aanbrengen.
Dat brengt verschillende voordelen met zich mee. Beide front-end en back-end teams kunnen bijvoorbeeld wijzigingen doorvoeren zonder zich zorgen te hoeven maken dat het invloed heeft op het werk van het andere team. Je kunt ook jouw e-commerce website opschalen zonder dat je hoeft te stoppen met je kernactiviteit: het verkopen van producten.

2. Optimaliseren van beide kanten

Misschien nog wel belangrijker is dat je de beste oplossingen voor elk van de twee systemen kunt selecteren. Zo is het mogelijk om te profiteren van alle e-commerce functionaliteiten van headless Shopify Plus en tegelijkertijd gebruik te maken van welke software oplossing of programmeertaal je ook maar wilt voor de front-end van je e-commerce website. Je kunt beide kanten optimaliseren op basis van jouw wensen en die van je klanten.

3. Laadtijd

De traditionele monolithic architecture werkt langzamer dan een Shopify Plus headless oplossing, omdat het zowel de front-end als de back-end tegelijkertijd moet runnen. Vaak forceer je het ook nog eens om dingen te doen waar het eigenlijk niet voor ontworpen is, waardoor je site nog langzamer wordt. Shopify headless ecommerce verbetert de laadtijd van je pagina’s aanzienlijk, wat niet alleen fijn is voor de gebruikservaring, maar ook vanuit een SEO-oogpunt aantrekkelijk is.

4. Sneller ontwikkelen

Ook de snelheid waarop je je kunt ontwikkelen ligt veel hoger bij headless Shopify Plus, omdat beide teams tegelijkertijd aan hun kant van de e-commerce website kunnen werken. Wanneer alles met elkaar verbonden is, is het bovendien ook moeilijker om aanpassingen te doen. Vaak kies je er dan voor om simpelweg functionaliteiten toe te voegen. Dit maakt je website alleen maar langzamer en zorgt ervoor dat je in de toekomst alleen nog maar minder aanpassingen kunt doen.

5. Een omnichannel ervaring

Headless commerce maakt het mogelijk om je producten overal online te verkopen, zonder beperkt te worden door design en development. Alles kan een storefront zijn, of dat nou een mobiele app of een smart watch is. Je kunt starten met verkopen op elk digitaal platform waar je klanten gebruik van maken en deze verkoopkanalen managen vanuit één back-end.

6. Personalisatie & maatwerk

Headless Shopify Plus maakt het daarnaast mogelijk om gepersonaliseerde inhoud te tonen op basis van eerdere aankopen van de klant, verschillende locaties van klanten of andere factoren.
Je kunt met Shopify headless commerce bovendien zo creatief worden als je maar wilt en een webshop creëren die perfect bij jouw merk en je ambities past. Het stelt je in staat de exacte look & feel te creëren die je wilt. Omdat de back-end gescheiden is, kun je experimenteren zonder het risico te lopen dat je de onderliggende architectuur van je website beïnvloedt.

7. Futureproof

Het doen van updates aan beide kanten is eenvoudiger, omdat ze gescheiden zijn. Headless commerce zorgt ervoor dat je altijd on top kan blijven van de laatste technologische trends.
Kortom, dit is wat Shopify headless commerce je voornamelijk kan bieden:
  • – Gepersonaliseerde gebruikerservaringen
  • – Een naadloze ervaring via meerdere kanalen
  • – Eenvoudige integratie met andere technologieën
  • – Snellere laadtijden
  • – Een responsive gebruikservaring op verschillende devices 

Waarom zou je kiezen voor Shopify headless ecommerce?

Headless commerce is niet alleen mogelijk bij Shopify. Maar, zoals je al gemerkt hebt, focussen wij ons voornamelijk op de mogelijkheden die Shopify headless ecommerce te bieden heeft.
Na jarenlange ervaring in de e-commercewereld besloten we bij West Point Digital volledig voor Shopify Plus te gaan, omdat het in onze ogen de beste e-commerce oplossing is voor ambitieuze merken. Het betekent natuurlijk niet dat Shopify Plus helemaal geen nadelen kent, en dat is ook precies de reden waarom Shopify headless ecommerce zo aantrekkelijk is.
Een veelgehoord nadeel is bijvoorbeeld dat Shopify Plus een goed content management systeem (CMS) mist. Combineer je echter alle voordelen van Shopify Plus met een headless CMS oplossing? Dan krijg je het beste van twee werelden.
Headless commerce is niet alleen mogelijk bij Shopify. Maar, zoals je al gemerkt hebt, focussen wij ons voornamelijk op de mogelijkheden die Shopify headless ecommerce te bieden heeft.
Als headless e-commerce development agency kunnen we de beste oplossingen voor jouw wensen en die van je klanten verbinden met alles wat Shopify Plus je te bieden heeft; van een geweldig order management systeem tot de app Shopify flow, die back-end processen voor je automatiseert zodat jij tijd overhoudt voor zaken waar je echt energie van krijgt.
Door middel van een Shopify headless API, een application programming interface, maken we de communicatie tussen de front-end en de back-end mogelijk. Zo behoud je het Shopify Plus-platform als je back-end en bouwen we een custom front-end voor je om een unieke klantervaring te realiseren.
Meer weten over Shopify Plus? Hier lees je meer over waarom we bij West Point Digital fan zijn van Shopify Plus en wat het verschil is met Shopify.

Is Shopify headless commerce voor iedereen een goed idee?

Shopify headless commerce is ideaal voor merken die willen opschalen en een unieke klantervaring willen bieden in verschillende regio’s en op verschillende kanalen. Als je een kleine, lokale en relatief simpele webshop hebt, zal het de investering (in zowel geld als tijd – je zal met onze hulp waarschijnlijk een nieuwe site vanaf nul moeten bouwen en ontwerpen) in headless commerce niet waard zijn. Voor wie ambitieuze plannen heeft en klaar is voor de volgende stap, is de toekomst van e-commerce echter wel een uitkomst.

Aan de slag met een headless ecommerce development agency

Heb je nog vragen over headless commerce of Shopify Plus of twijfel je of het de juiste stap is voor jouw e-commerce website? Neem vrijblijvend contact op met West Point Digital om jouw casus te bespreken.