Shopify vs Magento 2: wat heeft jouw voorkeur?

-Magento 2

Shopify vs Magento 2: wat heeft jouw voorkeur?

Het kiezen van een geschikt e-commerce platform voor jouw website kan een lastige opgave zijn. Er is een heel breed aanbod. Terwijl het juiste platform kiezen essentieel is voor de uitstraling van je website en het doel wat je wilt bereiken. Keuzes kunnen te maken hebben met kosten, snelheid van bouwen, mogelijkheden, beschikbare extensies, gebruiksvriendelijkheid, etc.

Vooral ondernemers die dankbaar gebruikt hebben gemaakt van Magento 1 staan nu voor de keuze; migreren naar Magento 2 of kiezen voor een ander platform? Vandaag vergelijken wij Magento 2 met het (ook) veelgebruikte Shopify, dat zich langzaam maar zeker ook op Nederlandse bodem nestelt.

We maken in deze vergelijking gebruik van de Open Source editie van Magento 2.

Populariteit

Magento is een enorm bekend en gewaardeerd e-commerce platform, ook in Nederland. Shopify daarentegen heeft in Nederland een erg klein marktaandeel. Dat komt mede doordat er tot voor kort nog geen integratie met iDeal mogelijk was. 

Coding

Op het gebied van coding zijn Shopify en Magento erg verschillend. Magento maakt gebruik van PhP, terwijl Shopify een codetaal gebruikt genaamd Liquid. Verder is Magento open source, en is Shopify volledig gepatenteerd. Dit is erg belangrijk om in je overweging op te nemen, omdat dat bepaalt wat er wel of niet mogelijk is.

Gebruiksvriendelijkheid

Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid heeft Magento 2 een grote inhaalslag gemaakt vergeleken met Magento 1. Het is echter nog wel lastig om ermee overweg te kunnen, als niet-technisch persoon, zonder goede instructie.

Shopify daarentegen valt op door haar eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Dat is een grote reden waarom veel kleine winkeliers voor Shopify zullen kiezen. Het Shopify dashboard is zo enorm simpel in gebruik, er komt amper technische kennis aan te pas. Je kunt gebruik maken van veel automatische instellingen. De front- en backend zijn beiden even soepel.

Installatieproces

Bij Shopify is er amper installatie nodig. Het platform staat erom bekend dat je binnen een halfuur je website online kan hebben staan. Je kan gebruikmaken van veel templates. Bij Magento heb je zowel enige tijd als expertise nodig, voordat je je nieuwe shop goed en wel geïnstalleerd hebt.

Overige Features

Functies
Beide platforms beschikken over een enorme hoeveelheid aan functies. Toch spant Magento hiermee de kroon. Het is een stuk krachtiger dan Shopify, het is dan ook gemaakt om webdevelopers in staat te stellen om brede, uitgebreide webwinkels te kunnen maken.

Plug-ins en extensies
In aantallen houden Magento 2 en Shopify elkaar in evenwicht. Bij beide heb je op dit moment de keuze uit 1300-1400 extensies. Echter, het aantal van Magento 2 groeit veel sneller en deze ondersteunen complexere opties, die bij Shopify vrijwel niet bestaan, zoals multisites, voorspellende en advanced analytics, ondersteuning voor complexe en digitale producten, etc.  

Templates
Beide platforms bieden een ruime keuze in thema’s en templates aan met responsive design.

Multilanguage
Magento 2 heeft hier het voordeel door de  ingebouwde multilanguage support. Bij Shopify moet men gebruiken maken van third-party apps, die niet altijd even goed aansluiten op het gekozen thema.

Community
Shopify brengt veel artikelen uit over het gebruik van Shopify, en beschikt ook over een help-center. Achter Magento zit daarentegen een complete community, waar men elkaar kan helpen, bijvoorbeeld door middel van het aanbieden van oplossingen voor problemen waar men tegenaan loopt tijdens in instellen van de webwinkel. Ondernemers, partners & developers zijn constant bezig met het verhelpen van al jouw Magento-gerelateerde problemen.

Kosten

Hoeveel kost het dan om gebruik te kunnen maken van de beide platforms?

Shopify
Er zijn drie abonnementen: Basic $29/maand, Pro $79/maand en Unlimited $179/maand. Daar kan nog redelijk wat bovenop komen afhangend van welke extensies je gebruikt. Die neem je ook per maand af. Goedkoop op de korte termijn, wel kostbaarder als je hem een paar jaar wil laten draaien.

Magento 2 OS
Het Magento systeem is in de Open Source editie gratis te gebruiken. Maar het kost duidelijk expertise en tijd om het helemaal te installeren, met alle extensies erbij, waarna het geheel ook getest moet worden. Voor de extensies betaal je een eenmalige fee, waarna je gratis alle updates kan krijgen. Houd wel rekening met kosten verbonden aan bijvoorbeeld het gebruik van hosting of professionele support.

Conclusie

Shopify en Magento 2 zijn vergelijkbaar, maar toch ook heel verschillend. Shopify laat op gebieden van functies en extensies veel te wensen over. Wel valt de gebruiksvriendelijkheid van Shopify ons op. Dat maakt het uitermate geschikt voor kleine webwinkeliers. Magento is perfect voor degenen die complete schaalbaarheid willen zonder enige beperkingen, en niet terugschrikken van de technische aspecten. Het is gemaakt voor webwinkeliers die optimale kracht en werking willen. Een Magento 2 shop duurt langer om te ontwikkelen. Dat is enerzijds een nadeel. Anderzijds ben jij niet de enige die snel kan bouwen in Shopify en worden shops soms razendsnel nagebouwd. Shopify is een heel fijn startplatform, maar voor een shop die aan alle behoeftes moet voldoen, raden wij Magento 2 aan!

Wil je op de hoogte blijven van onze kijk op de ontwikkelingen in de wereld van digital marketing? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

West Point Digital.

Wij bouwen webshops.