Magento 2 vs PrestaShop: wie wint het?

-Magento 2

Magento 2 vs PrestaShop: wie wint het?

Het kiezen van een geschikt e-commerce platform voor jouw website kan een lastige opgave zijn. Er is namelijk een heel breed aanbod voor. Het juiste platform kiezen is essentieel voor de uitstraling van je website, en het doel wat je wilt bereiken. Ook voor gebruikers met een beperkt budget & resources kan het heel wat uitmaken qua prijsklasse.

Vooral ondernemers die dankbaar gebruikt hebben gemaakt van Magento 1 staan nu voor de keuze; migreren naar Magento 2 of kies ik voor een ander platform? Eerder hebben we Magento 2 en Shopifty tegenover elkaar gezet, en de platforms vergeleken op verscheidene componenten. Vandaag kijken we hoe Magento 2 zich verhoudt tegenover het minder bekende PrestaShop.

Populariteit

PrestaShop en Magento 2 zijn beide OpenSource eCommerce platforms. Magento 2 is uitgebracht in 2015, volgend op het succesvolle Magento, dat voor het eerst verscheen in 2001. PrestaShop maakte haar opwachting in 2007. Beide zijn flink aan het uitbreiden en groeien. Op het moment is Magento 2 marktleider op het gebied van eCommerce, maar PrestaShop maakt ook flinke ontwikkelingen door en er wordt naar eigen zeggen reeds in 270.000 webshops gebruikt van gemaakt. Een nadeel van PrestaShop op de Nederlandse markt is wel dat er in de praktijk blijkt dat er weinig goede PrestaShop developers te vinden zijn, die zeker nodig zijn voor het bouwen van de webshop en voor support.

Gebruiksvriendelijkheid

PrestaShop geeft aan de ene kant aan dat je, net als bij Shopify, binnen een dag je shop online kan hebben, wat voordelig is voor de gebruiksvriendelijkheid. Als je niet erg technisch bekwaam bent, is het dus mogelijk om een basis PrestaShop zelf te bouwen, die dan draait op een server van Presta. Echter, voor verschillende modules heb je toch een developer nodig en om de shop optimaal in te richten ook. Bij het bouwen van een volledige shop, met afgestemd maatwerk heb je dan toch de gecompliceerde kennis van developers nodig, zoals bij Magento 2, en ontlopen de platformen elkaar weinig. Echter, door de integratie van modules binnen het systeem, is Magento 2 completer, wat het uiteindelijk gebruiksvriendelijker maakt in het onderhoud en in complexere toepassingen.

Features

  • - Functies: Magento 2 is qua functionaliteiten beter en uitgebreider dan PrestaShop. Het komt met handige functies als productvergelijkingen en een multi-store optie, eenvoudige vergelijkingen en zeer geavanceerde SEO-opties. Aan de andere kant doet PrestaShop het goed als het gaat om geavanceerd zoeken en shipping tracking.
  • - Extensies: Magento 2 biedt momenteel meer dan 1500 extensies aan, en dat aantal groeit dagelijks. Het is ook erg schaalbaar qua modules en thema's. Beide platforms bieden een hoeveelheid gratis thema's aan. Op de PrestaShop Marketplace worden daarentegen wel 5000 extensies aangeboden. Bij Magento 2 zijn verschillende functies al geleverd en geïnstalleerd, waar je bij PrestaShop verschillende extensies zal moeten aanschaffen om gebruik te kunnen maken van dezelfde functies. Dat maakt het gebruik van Magento 2 wel complex, doch na het onder de knie krijgen van systeem, zal je veel opties en functies gratis kunnen gebruiken. Bovendien zijn de features bij de Magento 2 shop geïntegreerd, waardoor ze over het algemeen beter functioneren en geen aparte updates nodig hebben.
  • - Support en community: Beide platforms zijn voorzien van een actieve community die bijdraagt aan de ontwikkeling. De support van de Magento 2 developers is overzichtelijker en praktischer. De Magento 2 developers zijn namelijk ondergebracht onder één forum, waar vanuit de basis doorontwikkeld en uitgewisseld kan worden. Zij brengen veel verbeteringen en updates uit. Bij bij PrestaShop is geen sprake van één forum, maar van meerdere, wat officiële support van Community members lastig maakt.

Kosten

Beide systemen zijn OpenSource en gratis te downloaden. Waar je bij een specialist voor zal moeten betalen is de ontwikkeling, hosting en onderhoud van je website. PrestaShop en Magento 2 bieden beide gratis modules aan, en de mogelijkheid om ze te kopen. Die zijn over het algemeen bij PrestaShop goedkoper dan bij Magento 2. De Plug-and-play versie van Presta, inclusief de hosting, vergt wel maandelijkse lasten, hoewel die niet hoog zijn.

Conclusie

Beide systemen hebben een uitgebreid aanbod en zijn kwalitatief goed in orde. Als je een webwinkel wil beginnen, hangt het compleet af van jouw eigen wensen, specifieke situatie, en bepaalde modules waar je misschien gebruik van wilt maken. Over het algemeen geldt dat PrestaShop wellicht geschikter is voor lichtere webshops, maar het mist de power en de ruime toepasbaarheid van Magento 2. Dus, wil je een complete shop, met jouw persoonlijke uitstraling, afgestemd op de noden van je business, die goed opschaalbaar is, raden wij van West Point Digital de Magento 2 webshop aan.

Geïnteresseerd? Neem contact op met de experts van West Point Digital.

Wil je op de hoogte blijven van onze kijk op de ontwikkelingen in de wereld van digital marketing? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

West Point Digital.

Wij bouwen webshops.