Shopify vs Magento 2: wat heeft jouw voorkeur?

Het kiezen van een geschikt e-commerce platform voor jouw website kan een lastige opgave zijn. Er is een heel breed aanbod. Terwijl het juiste platform kiezen essentieel is voor de uitstraling van je website en het doel wat je wilt bereiken. Keuzes kunnen te maken hebben met kosten, snelheid van bouwen, mogelijkheden, beschikbare extensies, gebruiksvriendelijkheid, etc.

Vooral ondernemers die dankbaar gebruikt hebben gemaakt van Magento 1 staan nu voor de keuze Migreren naar Magento 2 of kiezen voor een ander platform? Vandaag vergelijken wij Magento 2 met het (ook) veelgebruikte Shopify, dat zich langzaam maar zeker ook op Nederlandse bodem nestelt.

We maken in deze vergelijking gebruik van de Open Source editie van Magento 2

Populariteit

Magento is een enorm bekend en gewaardeerd e-commerce platform, ook in Nederland. Shopify daarentegen heeft in Nederland een erg klein marktaandeel. Dat komt mede doordat er tot voor kort nog geen integratie met iDeal mogelijk was.

Magento is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse webshop-branche. Nederland is een van de landen waar enorm veel ondernemers Magento webshops laten maken en Magento is het meest gebruikte open source webwinkel platform van Nederland. En dat is niet voor niets. In ons blog houden we regelmatig een alternatieve optie tegen het licht en wegen die af tegen de voordelen van Magento 2. Duidelijk wordt dat Magento haar plaats zeker verdiend heeft, een beeld dat bevestigd wordt door gerenommeerde e-commerce specialisten.

Coding

Op het gebied van coding zijn Shopify en Magento erg verschillend. Magento maakt gebruik van PhP, terwijl Shopify een codetaal gebruikt genaamd Liquid. Verder is Magento open source, en is Shopify volledig gepatenteerd. Dit is erg belangrijk om in je overweging op te nemen, omdat dat bepaalt wat er wel of niet mogelijk is.

Gebruiksvriendelijkheid

Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid heeft Magento 2 een grote inhaalslag gemaakt vergeleken met Magento 1. Het is echter nog wel lastig om ermee overweg te kunnen, als niet-technisch persoon, zonder goede instructie.

Shopify daarentegen valt op door haar eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Dat is een grote reden waarom veel kleine winkeliers voor Shopify zullen kiezen. Het Shopify dashboard is zo enorm simpel in gebruik, er komt amper technische kennis aan te pas. Je kunt gebruik maken van veel automatische instellingen. De front- en backend zijn beiden even soepel.

Installatieproces

Bij Shopify is er amper installatie nodig. Het platform staat erom bekend dat je binnen een halfuur je website online kan hebben staan. Je kan gebruikmaken van veel templates. Bij Magento heb je zowel enige tijd als expertise nodig, voordat je je nieuwe shop goed en wel geïnstalleerd hebt.

Overige Features

Functies

Beide platforms beschikken over een enorme hoeveelheid aan functies. Toch spant Magento hiermee de kroon. Het is een stuk krachtiger dan Shopify, het is dan ook gemaakt om webdevelopers in staat te stellen om brede, uitgebreide webwinkels te kunnen maken.

Plug-ins en extensies

In aantallen houden Magento 2 en Shopify elkaar in evenwicht. Bij beide heb je op dit moment de keuze uit 1300-1400 extensies. Echter, het aantal van Magento 2 groeit veel sneller en deze ondersteunen complexere opties, die bij Shopify vrijwel niet bestaan, zoals multisites, voorspellende en advanced analytics, ondersteuning voor complexe en digitale producten, etc.

Templates

Beide platforms bieden een ruime keuze in thema’s en templates aan met responsive design.

Multilanguage

Magento 2 heeft hier het voordeel door de  ingebouwde multilanguage support. Bij Shopify moet men gebruiken maken van third-party apps, die niet altijd even goed aansluiten op het gekozen thema.

Community

Shopify brengt veel artikelen uit over het gebruik van Shopify, en beschikt ook over een help-center. Achter Magento zit daarentegen een complete community, waar men elkaar kan helpen, bijvoorbeeld door middel van het aanbieden van oplossingen voor problemen waar men tegenaan loopt tijdens in instellen van de webwinkel. Ondernemers, partners & developers zijn constant bezig met het verhelpen van al jouw Magento-gerelateerde problemen.

Kosten

Shopify

Er zijn drie abonnementen: Basic $29/maand, Pro $79/maand en Unlimited $179/maand. Daar kan nog redelijk wat bovenop komen afhangend van welke extensies je gebruikt. Die neem je ook per maand af. Goedkoop op de korte termijn, wel kostbaarder als je hem een paar jaar wil laten draaien.

Magento 2 OS

Het Magento systeem is in de Open Source editie gratis te gebruiken. Maar het kost duidelijk expertise en tijd om het helemaal te installeren, met alle extensies erbij, waarna het geheel ook getest moet worden. Voor de extensies betaal je een eenmalige fee, waarna je gratis alle updates kan krijgen. Houd wel rekening met kosten verbonden aan bijvoorbeeld het gebruik van hosting of professionele support.

Extensies voor Magento

Magento kan worden uitgebreid met nieuwe functionaliteit via zogenaamde extensies verkrijgbaar via de Magento Marketplace.
Deze applicaties van derden vervullen de functie dat ze de features van
het Magento 2 platform feitelijk verlengen. Daardoor worden ze ook
extensies genoemd. Het bestaan van de extensies geeft een enorme
meerwaarde aan Magento 2. Het installeren en configureren van extensies
is dus een hele belangrijke handeling binnen het development proces.

Updates voor je Magento 2 webshop

Met de release van Magento versie 2.3.x is het e-commerce platform een stuk volwassen geworden en kunnen we een groot deel van de kinderziektes achter ons laten. Een Magento 2 webshop blijft onderhoud vragen. Er zijn de nodige Magento updates of Magento (veiligheids-)patches, die een aantal maal per jaar plaatsvinden en geïnstalleerd moeten worden in de backend. De wijzigingen die door een update in de Magento code worden geschreven – feitelijk worden stukjes van de code herschreven of vervangen – zorgen dat je shop op een andere manier reageert en daardoor sneller, veiliger, uitgebreider, etc. wordt, net wat de update zou moeten verbeteren.

Updates en AVG

Maar ook op basis van nieuwe wetten moeten we alert zijn. In de nieuwe
(Europese) regelgeving, die op 25 mei 2018 van kracht wordt, worden
strengere eisen gesteld aan gegevensbescherming. Deze AVG (Algemene
verordening gegevensbescherming, in het Engels: GDPR) zorgt onder meer
voor het versterken en uitbreiden van privacyrechten en legt meer
verantwoordelijkheden bij de uitvoerende organisaties. Een goed Magento 2
patching beleid is hierin cruciaal. We raden onze klanten aan hun
Magento 2 patchingbeleid op papier te zetten en ook zo uit te voeren,
zodat klanten weten dat ze veilig zijn en ondernemers geen risico hoeven
te lopen op de hoge boetes die in hierbij in het verschiet liggen.

Optimalisatie van je Magento 2 webshop

Ook om je Magento 2 webshop zo snel en optimaal mogelijk te laten lopen, moet er regelmatig onderhoud aan gepleegd worden. Dit is specifiek support, gericht vooral op stabiliteit en snelheid. Voor je klanten wil je jouw Magento website performance zeker optimaal hebben, zodat ze niet afhaken voordat ze besteld en betaald hebben. Op drukke dagen (Black Friday, Kerstmis, Sinterklaas) heb je misschien ook meer power nodig in je Magento 2 shop; wil je dat bandbreedte die de webshop gebruikt opschaalbaar is, iets wat met goede Magento 2 hosting geregeld kan worden. Zomaar een greep uit de support taken die met optimalisatie te maken hebben.

Backend en frontend support voor je Magento 2 webshop

Behalve patches en updates is er nog meer support mogelijk voor je site. Zo kan het zijn dat bepaalde extensies niet optimaal werken, wanneer die ook een update nodig hebben. Of dat je een extra betalingsfunctionaliteit wil toevoegen. Of dat je nieuwe afspraken hebt met een leverancier of een transportbedrijf, wat je terug wil zien in een optie voor de klant. Of een van de talloze andere mogelijkheden.

Magento 2 voor B2B e-commerce

Nederlandse ondernemers zijn al jaren enthousiast over de mogelijkheden van Magento. Niet voor niets, want een gerenommeerd onderzoeksbureau als Forrester identificeert het Magento platform als de beste keuze voor middelgrote B2B bedrijven, die “open” oplossing willen, met veel features en uitbreidingsmogelijkheden. En Gartner noemt Magento een leider op het gebied van wendbaarheid en opschaalbaarheid, voor bedrijven die willen groeien in een steeds veranderende markt.

Shopify en Magento 2 zijn vergelijkbaar, maar toch ook heel verschillend. Shopify laat op gebieden van functies en extensies veel te wensen over. Wel valt de gebruiksvriendelijkheid van Shopify ons op. Dat maakt het uitermate geschikt voor kleine webwinkeliers. Magento is perfect voor degenen die complete schaalbaarheid willen zonder enige beperkingen, en niet terugschrikken van de technische aspecten. Het is gemaakt voor webwinkeliers die optimale kracht en werking willen. Een Magento 2 shop duurt langer om te ontwikkelen. Dat is een nadeel.

Inspiratie

Alles over e-commerce en Shopify direct in je inbox
Wat zijn de voordelen
coolicon group-13
Laatste ontwikkelingen bij Shopify
coolicon group-13
Relevante blogs en exclusieve inzichten
coolicon group-13
Handige Tips & Tricks voor e-commerce

Wil je weten wat wij voor jouw merk kunnen doen?