Shopify template of custom design?

Je kunt een Shopify webshop op verschillende manier bouwen, inrichten en ontwerpen. Sommigen gebruiken er een template voor: een bestaand design of een bestaande opbouw waarna je jouw specifieke gegevens er aan toevoegt. Anderen kiezen eerder voor een custom design: een ontwerp dat helemaal speciaal voor jou ontwikkeld is. Laten we vooropstellen dat we geen hekel hebben aan templates. Maar onthoud wel dat je een online winkel op gaat zetten met de bedoeling om winst te maken. Het is nu eenmaal geen blog die je voor de fun gaat bijhouden. Zorg er dus voor dat je aan de juiste zaken aandacht schenkt bij de keuze voor het design van je Shopify website.

De nadelen van templates

En ook al hebben we niets tegen templates, toch laten we hier allereerst de nadelen van templates de revue passeren.

 1. Met een template zorg je uiteindelijk voor een mismatch met je webstore.
 2. De site oogt vaak overweldigend door alle animaties en aanvullende features.
 3. Templates zijn vaak niet geoptimaliseerd als je kijkt naar performance en dat is nu juist iets dat een belangrijke invloed op de conversie heeft.
 4. Templates zijn lastig om te customizen waardoor het moeilijk wordt om het design in de toekomst te verbeteren.
 5. En als je het template dan toch gaat customizen, dan kost dat vaak meer tijd dan wanneer je een custom design zou creëren.

 

Wanneer kies je wel voor een template?

Als je zoekt naar een gemakkelijke oplossing en niet direct al te veel geld uit wilt (of kunt) geven, dan kan een template een goed alternatief zijn. Het theme of thema van zo’n site bepaalt in feite het design en levert aan je website de uitstraling en functionaliteiten. Sommige van die functionaliteiten zijn gratis, voor andere moet je per maand een bedrag betalen. Uiteindelijk zijn templates dus snel en makkelijk in gebruik. De basisonderdelen van een e-commerce website zijn gecoverd, maar het is vaak wel lastig om aanvullende oplossingen en features later te implementeren in je website.

De voordelen van een custom design

Als je kiest voor een custom design dan profiteer je van verschillende voordelen:

 • Een custom design houdt altijd rekening met de bedrijfslogica van de klant.
 • Je kunt alle UX-mogelijkheden overwegen want ze zijn allemaal toe te passen.
 • Je hebt altijd een op conversie geoptimaliseerde website.
 • Het design past precies bij het onderwerp van de webstore.
 • Je kunt alle benodigde features vanaf het begin toevoegen.
 • Er wordt veel aandacht besteed aan SEO.
 • Het design is gebaseerd op wat voor soort ROI je wilt met je site.

 

De factoren tijd en geld bij een custom design

Kiezen voor een custom design vraagt zeker ook om speciale technische skills. Als je zelf geen goede developer bent, begin er dan zelf ook niet aan. Huur iemand in, ook al kost dat geld. Dat geld verdien je later zeer zeker weer terug. Maar wat kost een Shopify website design nu eigenlijk en hoe lang duurt het totdat deze klaar is? Dat is geheel afhankelijk van wat je precies voor een webshop voor ogen hebt. Het maakt nogal een verschil of het om een winkel gaat met producten voor consumenten of een online groothandel die producten aan andere bedrijven levert. Helemaal precies zijn de kosten natuurlijk nooit vooraf te voorspellen. Bekijk de stappen die elk project minimaal moet bevatten om tot een degelijk eindresultaat te komen in de  Website Development Checklist.

Inspiratie

Alles over e-commerce en Shopify direct in je inbox
Wat zijn de voordelen
coolicon group-13
Laatste ontwikkelingen bij Shopify
coolicon group-13
Relevante blogs en exclusieve inzichten
coolicon group-13
Handige Tips & Tricks voor e-commerce

Wil je weten wat wij voor jouw merk kunnen doen?