Migreren van Magento naar Shopify: hoe ziet dat eruit?

Magento 2 is live sinds December 2015. Het alom bekende Magento 1 is inmiddels officieel end-of-life en werd volledig op de schop gegooid en uitgebracht als Magento 2. Het heet een update, maar is in feite een compleet nieuw platform, waar ook een uitgebreid migratieproces bij aan te pas komt. Hoewel een aantal webshops de overstap naar Magento 2 hebben gemaakt, overwegen vandaag de dag overwegen nog steeds veel e-commerce managers of ze deze overstap nu wel hadden moeten maken, vanwege issues in de eerste versies van Magento 2 en hoge development- en supportkosten. We hebben vele Magento 1 en 2 webshops  geholpen te migreren naar Shopify en daarbij direct performance
verbeteringen hebben kunnen realiseren. Wellicht is het ook voor jouw webshop tijd
om de overstap naar Shopify te doen. Vandaag lichten we dat migratieproces uit.

Wat is het migreren van Magento naar Shopify dan precies? Het houdt in dat alle functionaliteiten moeten worden verhuisd. Sommige modules en extensies moeten compleet opnieuw worden gebouwd en data zoals klantgegevens, producten en orders moeten worden overgeheveld. Dat heeft heel wat voeten in de aarde.

 

Moet ik overstappen naar Shopify?

 
 

Magento 2 is ten opzicht van Magento 1 aanzienlijk sneller, gebruiksvriendelijker, biedt een verbeterde lay-out aan en nog veel meer. Desalniettemin zijn er nog genoeg redenen om over te stappen naar Shopify. Toch is het heel belangrijk eerst een overweging te maken, aangezien er meerdere factoren meespelen. Lees daar meer over in ons vorige artikel: de vergelijking tussen Magento en Shopify.

 

Stappenplan

 
 

Kies je ervoor om te migreren van Magento naar Shopify, dan is het uiterst belangrijk een uitgebreid migratieplan te hebben, als je de migratie wil laten slagen. Ook is het belangrijk jouw website goed in kaart te hebben eer je eraan begint. Kan je daar hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op en werk samen met ons aan jouw migratieplan.

Het migreren van Magento naar Shopify kan ingedeeld worden in 3 verschillende stappen:

  • Datamigratie: klantgegevens, producten, orders, shopinstellingen en meer.
  • Extensies & Apps: er worden dagelijks weer nieuwe Apps voor Shopify toegevoegd aan de App Marketplace.
  • Thema’s & Maatwerk code: allerlei innovatieve invalshoeken en technologieën zijn toegevoegd aan Shopify, om daar gebruik van te maken moeten de themes & customizations aangepast worden.
  •  
 

Datamigratie

 
 

West Point Digital heeft voor het migreren van jouw data een aantal handige Data Migration Scripts ontwikkeld die de belangrijkste data over kan zetten. Vanuit een database wordt de Magento data omgevormd naar Shopify data. Het gros kan op deze manier overgezet worden, zoals klantgegevens, producten en orders, bestellingen, wishlists en beoordelingen. Het kan zijn dat datasets uit bepaalde modules handmatig overgezet moeten worden.

Voor de datamigratie van Magento naar Shopify maken we gebruik van de flexibele datamigratietool, zoals voorgeschreven door Shopify, om te helpen bij het migreren van belangrijke datasets. In de kern is deze tool een command line tool dat verbinding maakt met een Magento 1 database.

Alvorens we aan de slag gaan met de datamigratie helpen we jou beslissen welke gegevens gemigreerd moeten worden. Tegelijkertijd is dit een mooie gelegenheid om overtollige data op te schonen en te verwijderen.

Zodra de initiële datamigratie is voltooid, zullen we de delta-migratiefaciliteit gebruiken om de ‘gap’ tussen de laatste gegevensimport en alle nieuwe informatie te overbruggen. Dit stelt ons in staat om het gros van de datamigratie tijdig uit te voeren en direct bij te werken voor de lancering van de nieuwe Magento 2 webshop.

 

 

Extensies

 
 

Magento extensies zijn niet te verplaatsen naar Shopify. Inmiddels zijn er zeer veel Apps Shopify te vinden in de App Marketplace. Voor vrijwel elke populaire Magento extensies is wel een equivalent of betere versie in de App store van Shopify ontwikkeld.

Het is zeer waarschijnlijk dat jouw Magento installatie veel maatwerk code bevat of allicht een aantal extensies afkomstig is van derden. Bij een verhuizing naar Shopify, kan dit simpelweg niet opnieuw gebruikt worden. Dit komt doordat verschillende extensies niet langer relevant zijn of extensie ontwikkelaars nog geen geschikte versie voor Shopify hebben gemaakt. In de praktijk zien we dat veel oud maatwerk niet langer nodig blijkt te zijn omdat Shopify of Shopify Plus dit nu standaard out-of-the-box ondersteund. Mocht bepaalde functionaliteit om welke reden dan ook wel vereist maar niet langer beschikbaar zijn, dan kunnen wij daarvoor een Shopify App uit de app-store selecteren of zelfs een App  ontwikkelen.

 

Thema’s & Maatwerk code

 
 

Ook dit zal allemaal opnieuw geschreven moeten worden. Hoe minder maatwerk jouw shop heeft, hoe sneller de migratie zal verlopen.

Net als bij extensies werken de huidige Magento thema’s niet in Shopify. Je moet de migratie naar Shopify beschouwen als een volledig nieuw project en een aantal oude praktijken loslaten. We willen benadrukken dat dit een uitgelezen kans is om de algehele UX te verbeteren en het is zonde om dit onbenut te laten. Ons Magento design team kan daarbij helpen! De voordelen hiervan zijn:

– Thema’s worden volgens de laatste ontwikkelmethodes voor Shopify opgebouwd

– Snelheidsverbeteringen

– Grotere naleving van de meeste recente Google vereisten

– Algemene verbetering van UX

Sta open voor verbetering over de gehele linie en denk niet alle maar in termen van een ‘upgrade’ of ‘migratie’.

 

 

Veelgestelde vragen

 
Ik heb een bestaande Magento 1 of 2 webshop; wat moet ik doen?
 

Wanneer je momenteel nog nieuwe functionaliteit voor Magento laat ontwikkelen, dan raden wij zeker aan om hiermee te stoppen. Het werk wat voor Magento wordt gedaan, moet overgezet worden naar Shopify, dit brengt natuurlijk meer ontwikkelingskosten en tijd met zich mee. Bespaar tijd en onnodige kosten. Met een hele reeks nieuwe features en een beproefd migratieproces van Magento naar Shopify, kunnen we binnen de kortst mogelijke tijd overstappen naar Shopify.

Het is officieel bekend gemaakt dat Magento 1-ondersteuning
eindigt per juni 2020. De opties om Magento 1 te blijven ondersteunen
zijn schaars en risicovol als je van plan bent om op dit platform te
blijven draaien. We kunnen helpen om de migratie naar Shopify te
plannen en begeleiden, want dat hebben we al voor verschillende klanten
gedaan. Bekijk gerust onze cases om te zien hoe wij diveres Magento 1 en 2 webshops hebben geholpen te migreren naar Shopify en daarbij direct performance
verbeteringen hebben kunnen realiseren.

Mijn webshop is gebouwd op een ander platform dan Magento.

Wij werken met veel klanten die vanuit een ander webshopsysteem migreren naar Magento, zoals Lightspeed, Prestashop, Shopify, WooCommerce, om er een aantal te noemen. We kunnen vanuit elk gewenst e-commerceplatform het migratieproces naar Shopify faciliteren.

Ik wil een geheel nieuwe Shopify webshop laten bouwen

Shopify is een perfect platform om jouw e-commerce activiteiten op te starten. Tijdens een intakegesprek brengen we de behoefte in kaart om ervoor te zorgen dat de juiste Shopify versie en bijbehorende functionaliteit wordt geselecteerd voor realisatie.

Jouw migratie partner van Magento 2 naar Shopify

Het vinden van de juiste partner om mee samen te werken aan de migratie naar Magento 2 of naar een nieuwe Shopify of Shopify Plus  webshop is cruciaal voor een succesvol ontwikkelingsproces en lancering. Dit is waarom je ons nodig hebt om deze uitdagingen aan te gaan! West Point Digital is een team van ervaren Shopify Experts met daarnaast veel kennis en ontwikkelervaring voor Magento 1 en Magento 2. Wij kunnen ervoor zorgen dat het proces soepel en efficiënt verloopt.

Wij helpen jou graag bij het inventariseren en migreren van jouw webshop. De overstap en ontwikkeling zal wat tijd gaan kosten, dus het is belangrijk niet te lang te wachten met het maken van een overweging. Ben je er klaar voor? Neem contact met ons op.

Inspiratie

Alles over e-commerce en Shopify direct in je inbox
Wat zijn de voordelen
coolicon group-13
Laatste ontwikkelingen bij Shopify
coolicon group-13
Relevante blogs en exclusieve inzichten
coolicon group-13
Handige Tips & Tricks voor e-commerce

Wil je weten wat wij voor jouw merk kunnen doen?