Het einde van Magento 1

Het einde van Magento 1 komt nu echt in zicht. Tenminste, als je zelf helemaal niks doet. De end-of-life-datum van Magento 1 is inmiddels officieel vastgesteld, namelijk juni 2020. Dit geldt voor zowel Magento Commerce als Magento Open Source. Maar op dit moment zijn er nog altijd behoorlijk veel Magento 1 webshops. Wat betekent de aankondiging van het definitieve einde van Magento 1 nu voor jou als webshopeigenaar of e-commerce manager?

Nog geen directe paniek

Op korte termijn verandert er voor jouw webshop eigenlijk nog niet zo veel. Elke webshop die draait op Magento 1 zal de komende tijd ook gewoon blijven draaien. Er is ook nog software support gegarandeerd door Magento tot juni 2020 zoals je op de officiële Magento blog kunt lezen. Afhankelijk van de gebruikte versie bestaat deze support uit code fixes en/of security patches.

Daarnaast zijn er nu andere belangrijke veranderingen gaande. Er ontstaat steeds meer schaarste op het gebied van gekwalificeerde Magento 1 developers aangezien zij hun tijd, kennis en kunde niet langer willen investeren in een verouderd platform nu Magento 1 end-of-life is.

Ook de ondersteuning van Magento 1 extensies zien we langzaam maar zeker afnemen. Om te voorkomen dat je webshop uiteindelijk niet meer ondersteunt wordt vanuit Magento en/of third party developers, is het zaak om de Magento 1 webshop zo snel mogelijk te vervangen. Denk ook aan de veiligheidsrisico’s die op termijn kunnen ontstaan in een verouderde webshop.

Tijd voor de overstap

Juni 2020 komt steeds dichterbij en de tijd dringt als je nog geen overstapplannen hebt gemaakt. Houd ook rekening met de doorloopsnelheid van het ontwikkelteam en de voorbereidingstijd van de migratie. Maar je hebt nog zeker de tijd om je webshop volledig te migreren naar Magento 2.

Met de overstap naar Magento 2 heb je de mogelijkheid om verschillende datasets te migreren of om juist een flinke opschoningsactie op de database uit te voeren. Vanwege structurele verbeteringen in Magento 2 zal het design en de functionaliteit van jouw webshop wel opnieuw gebouwd moeten worden. Het is van belang om vooraf een goede analyse te maken en de impact voor jouw specifieke situatie te bekijken.

Magento 2

Los van het feit dat je uiteindelijk móet overstappen, is Magento 2 ook echt een flinke upgrade te noemen. Zo is de snelheid enorm verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Ook de veiligheid is er, dankzij een aantal aanpassingen in de bestandsstructuur, flink op vooruitgegaan. Daarbij is de interface geheel vernieuwd (en verbeterd!) en zijn er veel nieuwe technieken voor de front-end geïntroduceerd, zoals de drag-and-drop-functie dankzij de nieuwe Visual Design Editor. Zoals je ziet redenen genoeg om over te stappen op Magento 2.

Wil je meer weten over de migratie van Magento 1 naar Magento 2 of een ander platform? Wij maken graag inzichtelijk wat de opties voor jouw bedrijf betekenen en adviseren je zodat je tot een weloverwogen keuze komt met een duidelijk plan van aanpak. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Inspiratie

Alles over e-commerce en Shopify direct in je inbox
Wat zijn de voordelen
coolicon group-13
Laatste ontwikkelingen bij Shopify
coolicon group-13
Relevante blogs en exclusieve inzichten
coolicon group-13
Handige Tips & Tricks voor e-commerce

Wil je weten wat wij voor jouw merk kunnen doen?