Elke dag worden er via Google meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten uitgevoerd. Het bedrijf heeft dan ook meer dan 85% marktaandeel als het aankomt op zoekopdrachten via desktops.
Marketeers die goed willen presteren op het gebied van organische zoekresultaten willen graag weten wat de factoren zijn die Google hanteert bij het ranken van content. Je zou denken dat we de informatie van Google’s crawling algoritme inmiddels wel allemaal in ons bezit zouden hebben. Maar helaas, dat hebben we niet en dat kan ook niet. Google heeft namelijk nog nooit publiekelijk een overzicht verstrekt van de Google Ranking Factors. Wel weten we dat het bedrijf ongeveer 200 rankingsignalen gebruikt bij het vaststellen van de organische zoekpagina rankings. Een lange lijst dus en je kunt ze ook vast niet allemaal onthouden. Daarom hebben we hier acht van de meest belangrijke rankingfactoren voor je op een rijtje gezet.
1. Website-architectuur
De architectuur van je website is een van de eerste dingen die je goed moet regelen, zeker als je je website gaat lanceren. Door je website onder te verdelen in subcategorieën en gebruik te maken van duidelijke slugs aan het eind van elke url, maak je het voor Google veel makkelijker om te begrijpen wie je bent en op welke gebieden je een autoriteit wilt zijn. Een slug is het gedeelte van de url wat na de domeinnaam komt. Maak je een blog over tuinieren en wil je je content publiceren specifiek over zaken als produceren, bewateren en ongedierte, verdeel je content dan ook in die drie subcategorieën. Een goede url van een blogpost ziet er dan als volgt uit: https://www.jouwwebsite.nl/produceren/zo-verbouw-je-tomaten.
2. Domeinveiligheid
Zag je de https aan het begin van de zojuist genoemde url? Daaraan kan Google zien of het om een beveiligde website gaat. Https is de veilige versie van het Hyper Tekst Transfer Protocol en de s staat daarbij voor “secure”. Je hebt een SSL-certificaat nodig om je websitedomein te beveiligen.
3. Inbound links
Inbound links of backlinks zijn links die naar jouw pagina verwijzen van andere plekken op het internet. Ze kunnen enorm van invloed op je ranking zijn. Volgens Google geven dit soort links aan dat er mensen zijn die vertrouwen wat je te zeggen hebt (anders zouden ze er niet naartoe linken). En vertrouwen is heel belangrijk in de ogen van Google.
4. Topic authority
Topics helpen je om de basis te leggen van je pagina-autoriteit en die heb je nodig om goed te ranken op de lange termijn. Topics houden eigenlijk het volgende in: hoe meer content je maakt over een bepaald onderwerp, hoe hoger elk stukje content dat bij dat topic hoort zal ranken in de resultatenpagina van Google.
5. Keyword intentie
Ook al zijn topics belangrijker dan keywords, toch zijn keywords nog altijd bepalend voor de ranking. Maar tegenwoordig gaat het meer om de intentie die achter dat keyword zit. Laten we nog eens kijken naar het voorbeeld van de tuinwebsite. Als de site wil ranken op “beste organische bestrijdingsmiddelen” dan gaat het er niet om om steeds alleen die drie woorden terug te laten komen op de pagina. Het is vooral belangrijk dat de lezer geholpen wordt. Dat kan door het keyword minimaal een keer te laten terugkomen, gevolgd door echte voorbeelden van organische bestrijdingsmiddelen, de samenstelling ervan, waar je ze kan kopen, waarom ze zo hoog gewaardeerd worden en misschien ook door uit te leggen wat deze bestrijdingsmiddelen organisch maakt. Dat is de echte informatie waar bezoekers naar op zoek zijn.
6. Structuur van de content
Aangezien steeds meer websites goede antwoorden geven aan bezoekers, gaat het er vooral om hoe jouw antwoord gestructureerd is. Bij een goede contentstructuur gebruik je headers en subheaders, voeg je opsommingen toe met bullet points, genummerde lijsten en ondersteunende afbeeldingen. Ofwel allerlei zaken waarmee je de content voor je bezoekers interessant en aantrekkelijk maakt. Want alleen dan zal hij of zij ook langer op je website blijven. En de lengte van de sessie is ook weer bepalend voor je ranking.
7. Meta tags
Meta tags zijn gemakkelijk toe te passen maar worden toch vaak te weinig gebruikt. Ze helpen je enorm bij je ranking in elk geval. Hierdoor kan Google namelijk het doel van de pagina goed identificeren en welke rol de pagina speelt voor het topic en het target keyword. Er zijn verschillende meta tags zoals de title tag, de image alt tekst en de meta description. Veel CMS-programma’s bieden je handige hulmiddelen bij de creatie van deze meta tags.
8. Paginasnelheid
De paginasnelheid geeft aan hoe snel je webpagina inlaadt als een zoeker er op klikt vanuit een zoekresultaat van Google. Hoe sneller je website is, hoe hoger hij zal ranken in Google. Pagina’s die minder dan 3 seconden nodig hebben om in te laden, worden meestal als snel genoeg voor de bezoekers bestempeld. Maar dit is wel afhankelijk van het doel van de site en het soort bezoekers. Verschillende lettertypes en lettergroottes kunnen je site wat trager maken, maar het grootste probleem wordt gevormd door niet-gecomprimeerde afbeeldingen. Je kunt hier heel gemakkelijk programmaatjes voor gebruiken als je de afbeelding aan je webpagina wilt gaan toevoegen, zoals compressor.io en tinypng.com. En? Ben je zelf al helemaal klaar om aan de slag te gaan met het verbeteren van je rankings? Maak in elk geval slim gebruik van de bovenstaande mogelijkheden.
West Point Digital.
Wij bouwen webshops.